måndag 17 augusti 2009

Kursavslutning med jaktprov

I söndags var det dags för kursavslutning på vår grundkurs i jakt som vi har gått på Roghöjdens Hundcenter.

Dagens pass var upplagt som ett jaktprov, ett b-prov. Vi lottade och fick startnummer 5, sist av alla.

Efter genomgången var det alltså en väntan för oss. Efter väntan i bilen för Milla och en liten rastning och uppvärmning var det så dags.

Först var det vattenarbete, två enkelmarkeringar. Det var dock här det blev problem. Milla ville inte gå i vattnet! Det var svår botten, mycket vass och dyigt så det fick bli mycket lockande och övertalning. Efter många turer i vassen för Milla så gick hon i vattnet och simmade. Så på denna station blev det ingen bedömning. Jag kan dock förstå detta. Vi har inte kommit så långt med vattenträningen eftersom hon inte varit badsugen alls tidigare. Så vi har varit glada när vi nu kommit så långt att hon går i, simmar bra och kommer upp och lämnar snyggt, på en badstrand, åtminstone under lätta förhållanden, inte vid en dyig strand! Så det är verkligen nästa steg, att försvåra förhållandena i vattenarbetet, men som sagt, det har vi egentligen vetat om hela tiden, så händelsen bekräftade egentligen vad vi visste. Vi tränade dock lite efteråt med en dummy och efter några gånger så mer eller mindre flög hon i vattnet, så med övning ska det nog gå!

Nästa del i provet var ett sök med fem utlagda apporter. Det gick verkligen bra! Milla jobbade jättebra, blev såååååå glad. Hon jobbade brett och djupt, lyssnade på signal när hon hamnade lite utanför rutan. Jag lyckades hålla ordning på vilka apporter hon fått in och kunde hjälpa henne med riktningarna, vilka hon tog. Så detta är jag verkligen nöjd med! Milla var så duktig!

Tredje stationen var ett linjetag, vilket också fungerade bra. Hon kom så stolt med kaninen!
Fjärde var en dubbelmarkering och dessa tog hon också.

Jag är jättenöjd med dagen och efter den lilla vattenträningen efter passet så kändes det bättre med vattnet och nu funderar jag på att starta på ett prov. Tyvärr verkar det inte finnas några här omkring under hösten :-( Det är ju typiskt när man väl bestämt sig och när det känns bra.

Protokollet för dagen
Samarbetsvilja: Samspelar väl med sin förare
Sök: Arbetar effektivt och täcker marken väl såväl i bredd som djup. Finner snabbt samtliga vilt.
Fart: Hög
Uthållighet: Utmärkt
Näsa: Används väl
Dirigerbarhet: Fullt tillräcklig för klassen
Markeringsförmåga: Vatten:KEB, Land: Spikar båda
Skottreaktion: Lugn men aler t
Stadga: Okej
Apporteringslust: Snabba upptag och inlevereringar.
Apportgrepp: Utmärkt grepp med bra avlämningar.
Simteknik: Kan simma
Vattenglädje och arbetsvillighet i vatten: Vägrar först, kan övertalas på träningsmässig nivå.

Sammanfattande kritik: En effektivt arbetande som får dagen brister i vattenarbetet.
En 0:a med HP (citat Gudrun!) Jag är dock mycket nöjd, det enda som strulade var ju ändå bara vattnet! Det ska vi träna på. Kul att få testa att göra ett jaktprov fast med möjlighet till att korrigera och jobba med saker som dyker upp!

Det var alltså sista kurstillfället och nu är det träning på egen hand som gäller. Måste försöka hitta några att träna med häromkring. Det är svårt. Har inte hittat någon ännu!

Här var vattnet som Milla inte ville simma i!
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...